Perfumy z nutą zielonej herbaty


Nuta zapachowa - Zielona



(ang. green tea, fr. thé vert, łac. herba thea)

perfumy-z-naturalnym-olejkiem-z-zielonej-herbaty

naturalny-olejek-z-liści-zielonej-herbaty

Zielona herbata pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji. To właśnie ona była synonimem herbaty, głównie dlatego, że inne typy herbat powstały znacznie później. Według chińskich legend, wynalazcą herbaty jest mityczny „Boski Rolnik”, ale pierwsze potwierdzone spożywanie herbaty to okres dynastii Han. W bardziej powszechne użycie weszła w okresie Tang, z którego pochodzi najstarszy traktat, dokładnie opisujący  przygotowanie zielonej herbaty od zbioru liści do zaparzenia autorstwa Lu Yu. W czasach późniejszych, proces przygotowania zielonej herbaty był jeszcze wiele razy dokładnie opisywany, między innymi w XII wieku przez mnicha buddyjskiego Eisai, który opisał również pozytywny wpływ zielonej herbaty na najważniejsze ludzkie organy, a także napisał, że picie herbaty zaspokaja pragnienie i wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu, zapobiega zmęczeniu i działa moczopędnie. Nazwa zielonej herbaty pochodzi od koloru gotowych już liści do zaparzenia – kolor naparu niekoniecznie musi mieć kolor zielony. W Japonii zielona herbata uważana jest za symbol długowieczności i młodości. Co ciekawe, bardzo wiele wczesnych zapisów o herbacie zielonej dotyczą jej właściwości prozdrowotnych. W tradycyjnej medycynie chińskiej herbata jest używana do usuwania toksyn z organizmu i do uśmierzania bólu głowy. Rodzaj herbaty zależy od pory zbioru liści oraz metod ich przetwarzania. Zieloną herbatę produkuje się z niesfermentowanych, młodych listków herbaty, które suszy się tuż po zbiorze. Napój przyrządzany jest z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które  poddawane są w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji.  Istnieje wiele różnych gatunków zielonej herbaty (przede wszystkim chińskie i japońskie odmiany), które często znacznie różnią się od siebie kolorem i smakiem. Herbaty zielone pochodzące z Chin dzielą się na prowincje, z których pochodzą. Każda z prowincji zwykle produkuje co najmniej kilka gatunków, np. z chińskiej prowincji Zhejiang pochodzi herbata Longjing, Hui Ming, Long Ding i Hua Ding Qing czy z Prowincji Anhui: Da Fang, Huang Shan Maofeng, Lu’an Guapian, Hou Kui i wiele innych. Zielone herbaty pochodzące z Japonii różnią się sposobem ich produkcji. Najpopularniejszą japońską zieloną herbatą jest sencha, która produkowana jest z liści wystawianych na bezpośrednie działanie słońca. Na ostateczny smak i aromat herbaty ma znaczenie miejsce w którym ona rośnie. Sama zielona herbata jest znana od starożytności ze swoich cudownych właściwości. Między innymi ma pozytywny wpływ na :

- serce,

jej konsumpcja obniża ryzyko miażdżycy, a według amerykańskich naukowców, zmniejsza również ryzyko zawału,

- pomaga spalać tłuszcz,

oczywiście samo picie herbaty nie sprawi, że schudniemy, ale może działać jako suplement, wspomagając spalanie tłuszczu przy odpowiedniej diecie. Przyśpiesza ona metabolizm.

- reguluje poziom cholesterolu,

chociaż sama herbata nie obniży poziomu cholesterolu w tak dużym stopniu, by osoby z jego  zbyt wysokim poziomem mogły go obniżyć do normalnych poziomów. Mimo to włączenie zielonej herbaty do codziennej diety na pewno nie zaszkodzi tym, którzy pragną obniżyć swój poziom cholesterolu – o ile nie zapomną oni także o innych sposobach na jego obniżenie.

- reguluje poziom cukru w organizmie.

Udowodniono, że konsumpcja zielonej herbaty zmniejsza ryzyko cukrzycy.  Efekt ten jest możliwy z zawartego w herbacie galusanu epigallokatechiny, który ma również właściwości przeciwnowotworowe.

Zielona herbata jest też wykorzystywana zewnętrznie w postaci kosmetyków.

Ceniona jest za właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, reguluje również pracę gruczołów łojowych. Jest ona polecana w pielęgnacji każdego typu cery, zarówno tłustej i trądzikowej, dojrzałej, naczynkowej, cery podatnej na podrażnienia i suchej. Z zielonej herbaty pozyskuje się olej (macerat) w wyniku maceracji liści na bazie zimno-tłoczonego oleju słonecznikowego. Jest on w  zielonkawym zabarwieniu i delikatnym, ziołowym zapachu. Jest to dość stabilny olej, który przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów roślinnych, jednak nie powinien być ogrzewany do wysokich temperatur, gdyż obniża to jego właściwości. 

 

Zapach zielonej herbaty jest na tyle przyjemny i atrakcyjny, że jest wykorzystywany również w branży perfumeryjnej.

Perfumy, w których jest wyczuwalny charakterystyczny herbaciany zapach, zwykle klasyfikuje się jako tzw. zapachy zielone. Są one przeważnie pełne świeżości i lekkości. Często zapach zielonej herbaty występuje w perfumach w połączeniu z innymi zapachami, przeważnie cytrusowymi, na przykład: z pomarańczą, cytryną, grejpfrutem czy limonką, jednak dominującą rolę przeważnie odgrywa zielona herbata. Zdarzają się również inne kombinacje, czasem zaskakujące, takie jak połączenie z warzywami (ogórek, seler czy koper), które  pomimo zwariowanego pomysłu dają przyjemny, lekki i naturalny zapach.  Perfumy z charakterystyczną nutą zielonej herbaty odniosły ogromny sukces. Jedni się nimi zachwycają, a inni całkowicie odrzucają, ale na pewno nie można pozostać wobec nich obojętnym.
x