Perfumy z nutą zapachu Grejpfruta


Nuta zapachowa - Cytrusowa



(ang. grapefruit, fr. poirier bergamotte, łac. citrus paradisi)

perfumy-z-olejeku-grejpfrutowego

zapach-perfum-o nucie-grejpfruta

Grejpfrut, smaczny owoc odznaczający się charakterystyczną goryczką, uważany jest za jeden z najzdrowszych owoców z uwagi na dużą zawartość witaminy C, antyoksydantów i beta karotenu. Wchodzi w skład wielu kuracji odchudzających, gdyż przyspiesza przemianę materii. Z uwagi na intensywny zapach oraz korzystny wpływ na skórę, wykorzystywany jest nie tylko w kuchni lecz także do produkcji perfum i kosmetyków.

Co ciekawe grejpfrut znajduje amatorów głównie w Europie i Ameryce, gdzie jada się go na surowo lub wykorzystuje do wyrobu soków i napojów. W Azji zaś uważany jest za niesmaczny.

Grejpfruty bardzo dobrze komponują się z piwem, szczególnie z powodu goryczy. Ostatnio stały się bardzo popularne jako dodatek wzbogacający smak piwa.

Historia uprawy grejpfruta


Grejpfruty owocują w krajach strefy podzwrotnikowej na wiecznie zielonych drzewach z rodziny rutowatych. Uprawiane są głównie na Karaibach, w USA, Chinach, Meksyku, Argentynie, Indiach i Turcji.

Pochodzenie tego rajskiego owocu (citrus paradisi), zwanego też “zakazanym owocem” nie jest znane. Został prawdopodobnie wyhodowany na Barbados jako krzyżówka pomelo i pomarańczy z Jamajki. Inna teoria mówi, że został sprowadzony na Karaiby z Archipelagu Malajskiego. Po raz pierwszy został opisany przez walijskiego botanika i pastora Griffitha Hughesa, który badał przyrodę Barbados pod koniec XVIII wieku. Pastor Hughs patrzył na przyrodę przez pryzmat biblii i uznał grejpfrut za "zakazany owoc" z ogrodu Eden.

Na początku XIX wieku grejpfrut został sprowadzony na Florydę przez francuskiego hrabiego Odeta Philipe. Hrabia trafił na Karaiby po tym jak dostał się do niewoli po bitwie pod Trafalgarem i został uwolniony pod warunkiem, że nie wróci do Francji. Osiadł na Florydzie, gdzie założył plantację cytrusów. Przyczynił się do upowszechnienia grejpfruta, który wcześniej był tylko rarytasem dla bogatych. On to nadał grejpfrutowi jego dzisiejszą nazwę, gdyż owoce na drzewie kojarzyły mu się z kiśćmi winogron. Rzeczywiście owoce grejpfruta rosną na drzewie nie pojedynczo, lecz tworzą pęki przypominające ogromne żółte winogrona.

Występują trzy odmiany grejpfruta: żółte o smaku kwaśnym i gorzkawym, zielone słodkie i mniej soczyste oraz najbardziej popularne czerwone kwaśne i bardzo soczyste. Naturalne owoce grejpfruta są żółte i mają żółtą skórkę. Obecnie zaś na rynku królują głównie grejpfruty czerwone, które wyhodowano na początku XX wieku w Teksasie, gdzie stały się niemal symbolem tego stanu. Spotkały się one z tak dużą popularnością wśród konsumentów, że żółte grejpfruty prawie zniknęły ze sklepów.

Wpływ grejpfrutów na zdrowie


Grejpfruty, a szczególnie odmiany różowe, zawierają mnóstwo witaminy C i A oraz antyoksydantów. Obniżają poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu dobrze wpływają na odchudzanie. Co ciekawe szczególne właściwości odchudzające ma biały miąższ grejpfruta tzw. albedo. Dlatego warto cienko obierać grejpfruty aby zjeść nieco białej, wewnętrznej skórki, mimo że jest nieco gorzka. Albedo zawiera dużo rozpuszczalnych tłuszczy, antyoksydantów i ogranicza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Grejpfrut składa się w 92% z wody i świetnie zaspokaja zapotrzebowanie na płyny. Dlatego powinny po niego sięgać osoby, które za mało piją.

Warto jeść grejpfruty w czasie przeziębienia, gdyż pobudzają układ odpornościowy i sprawiają, że choroba trwa krócej i przebiega łagodniej.

Często zamiast spożywania całego owocu wolimy tylko sam sok z grejpfruta. Jednak rezygnując z jedzenia owocu wraz z miąższem tracimy wiele z jego dobrodziejstw, np. błonnik. Warto wiedzieć, że grejpfrut jest najsmaczniejszy jeśli przechowujemy go w temperaturze pokojowej, gdzie zachowuje świeżość do około tygodnia. W lodówce można go przechowywać do 3-4 tygodni.

Grejpfrut w kosmetykach


Olejek grejpfrutowy stosowany jest jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Oczyszcza skórę, wspomaga regenerację naskórka i spowalnia tworzenie się zmarszczek. Dodany do kąpieli działa antydepresyjnie i uspokajająco. Zaś stosowany do masażu wspomaga usuwanie cellulitu.

W aromaterapii olejek grejpfrutowy dodaje energii. Przyjmuje się go przez wdychanie lub smarowanie na skórę.

Grejpfruty w perfumerii


Olejki eteryczne pozyskiwane ze skórki grejpfruta były od dawna wykorzystywane w aromaterapii oraz do wzbogacania smaku napojów owocowych. Są one produkowane drogą wyciskania skórki na zimno, dzięki czemu powstaje żółto-zielony płyn o ostrym, cytrusowym zapachu. Zapach przypomina nieco aromat pomarańczy lecz jest nieco bardziej ziołowy z nutą goryczki.

W perfumerii olejek grejpfrutowy stanowi składnik wielu kompozycji zapachowych zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn. Żółty grejpfrut nadaje im tonację lekkiej goryczki, zaś odmiany grejpfruta różowego tonację słodką i delikatną.

Zapach grejpfrutowy cieszy się szczególną popularnością jako składnik perfum dla kobiet. Zapach ten kojarzy się ze szczęściem i radością oraz luksusem. Podnosi nastrój. Nie jest jednak tak pobudzający jak inne cytrusowe zapachy lecz ma działanie bardziej uspokajające.
x