Perfumy z aromatem cytryny


Nuta zapachowa - Cytrusowa


(ang. lemon, fr. citron, łac. citrus ) 

perfumowany-olejek-cytrynowy

ekstrakt-perfum-z-olejeku-cytryny


Cytryna, grupa zapachu – cytrusowa. Cytryna to małe cierniste drzewko o jasnożółtych owocach pochodzące z południowo-wschodnich Chin. W średniowieczu została sprowadzona do Hiszpanii i Afryki. Obecnie cytryna w ogóle nie występuję w miejscu swojego pochodzenia, a najczęściej uprawiana jest w USA, Meksyku, Grecji, Hiszpanii i we Włoszech. Owoc bywa głównym składnikiem w wielu potraw popularnych na całym świeci oraz świetnym naturalnym lekarstwem, dzięki bogatej zawartości kwasu cytrynowego. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym. Właściwości lecznicze rośliny były wykorzystywane już w czasach starożytnych. Początkowo korzystali z nich głównie Azjaci. Właściwości lecznicze cytryny docenili też Europejczycy – na starym kontynencie cytryna była znana już w I w n.e., ale na szeroką skalę zaczęto ją uprawiać dopiero w XV wieku. Następnie Krzysztof Kolumb przewiózł ją do Ameryki, a XVIII i XIX wieku cytrynę zaczęto powszechnie wykorzystywać w leczeniu na całym świecie. Właściwości antyseptyczne rośliny sprawiły, że stosowano ją do opatrywania ran. Cytrynę wykorzystywano też jako antidotum na różne trucizny, a także przygotowano z niej lekarstwa do leczenia różnych chorób, w tym szkorbutu. Cytryna jest również powszechnie stosowana w aromaterapii. Olejek z cytryny wytwarza się poprzez tłoczenie na zimno ze skórek owocu. Pobudza on aktywność wątroby i układu limfatycznego, a także ma właściwości detoksykujące, energetyzujące oraz stymulujące układ nerwowy. Zapach cytryny pobudza też organizm oraz wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Na potrzeby przemysłu perfumeryjnego olejek pozyskuje się ekstrakcją na zimno ze skórek niedojrzałych owoców niektórych odmian drzewek. Niedojrzała skórka owocu posiada najbardziej aromatyczną i ostrą woń uzyskanego olejku, który jest też niezwykle odświeżający. Jego zapach opisuje się jako czysty, świeży i musujący. Olejek cytrynowy przede wszystkim stosowany jest jako składnik perfum oraz wód toaletowych, a także różnych produktów do pielęgnacji ciała. Powstają w ten sposób wyroby kosmetyczne cechujące się lekkim i orzeźwiającym zapachem. Aromat z cytryny tworzy doskonałą kompozycję z innymi cytrusami: limonką, pomarańczą, nerolą, Świetnie łączy się też z innymi orzeźwiającymi zapachami, takimi jak szałwia czy cytronella oraz kwiatowymi, głównie geranium, lawenda, róża oraz ylang ylang. We współczesnym perfumiarstwie popularne są też kompozycje cytryny z bardziej egzotycznymi aromatami: pomelo, kumkwat czy miszpelnik. Aromat z cytryny najczęściej składa się na nutę głowy, nazywaną też górną. Często określa się ją jako wizytówkę perfum. Jest to zapach, który czujemy zaraz po rozpyleniu, charakteryzuje go intensywność. Niestety są też najmniej trwałe i ulatniają się po ok. 30 minutach. Najpopularniejsze perfumy, w których dominuje cytrynowa nuta: D&G Light Blue Dolce&Gabbana – to orzeźwiająca kompozycja owocowo-kwiatowa, której inspiracją było sycylijskie słońce. Eau Fraiche Man Versace – to optymistyczny zapach wprowadzający spontaniczną i szczęśliwą atmosferę. Auqa Allegoria Lemon Fresca Guerlain – perfumy cechują się czystym aromatem świeżych cytryn. Acqua di Gioia Giorgio Armani – stanowi kompozycję cytrynowej nuty z bergamotką, limonką i miętą. Perfumy są inspirowane letnimi wakacjami oraz ucieczką na łono natury.
x