Perfumy z nutą zapachową bergamotki


Nuta zapachowa - Cytrusowa


(bergamotka, bergamota)


(ang. bergamot, fr. poirier bergamotte, łac. citrus bergamium)

perfumy-z-naturalnego-olejku-z-bergamoty

naturalny-olejek-bergamotki

Perfumy o zapachu bergamotki, nie tylko orzeźwiają lecz także łagodzą stresy i napięcia psychiczne.
Bergamotka (citrus bergamia) przypomina wyglądem cytrynę o nieco gruszkowatym kształcie. Rośnie na niewielkich, wiecznie zielonych drzewach. Nie nadaje się do jedzenia z uwagi na gorzki i cierpki smak. Wyróżnia się jednak wśród cytrusów delikatnym zapachem, który wykorzystuje się w perfumiarstwie. Cytrusowy, słodki zapach bergamotki odznaczający się świeżością i kwiatową nutą kojarzy się z ciepłym latem i śródziemnomorskimi wakacjami. Najczęściej wybierają go aktywne, pewne siebie kobiety, które pragną podkreślić swoją kobiecość i młodość. Drzewo bergamoty pochodzi z południowo-wschodniej Azji i jest trudne w uprawie. Największe uprawy znajdują się w Kalabrii, której klimat spełnia duże wymagania glebowe i klimatyczne rośliny. Uprawia się ją również w Brazylii, Argentynie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Nazwa bergamotka pochodzi od włoskiego miasta Bergamo, gdzie zaczęto sprzedawać produkowany z niej olejek. Podobno przywiózł ją z Wysp Kanaryjskich Krzysztof Kolumb. Olejek zapachowy z bergamotki pozyskuje się ze skórki i liści, poprzez ścieranie ich na urządzeniach o nazwie pellatrici. Starta skórka owocu zostaje połączona z wodą a następnie wyciskana i odsączana. Uzyskany płyn poddawany jest destylacji parą wodną. W ten sposób uzyskuje się olejek o najwyższej jakości. Po raz pierwszy dodano olejek bergamotowy do perfum przygotowanych dla Katarzyny Medycejskiej. Perfumy te produkowane są we Florencji do dziś. W XVIII wieku powstała woda kolońska Eau de Cologne - perfumy na bazie alkoholu, których głównym składnikiem był olejek bergamotowy. Jej twórcą był Giovanni Maria Farina. Pragnął on stworzyć świeży, rześki zapach będący przeciwieństwem ciężkich zapachów zwierzęcych, którymi możni ówczesnego świata bronili się przed panującymi dookoła trudnymi warunkami higienicznymi. Oprócz walorów zapachowych olejek bergamotowy ma właściwości uspokajające i antydepresyjne. Zapach bergamotki poprawia nastrój, łagodzi poczucie niepokoju i lęki. Ponadto wykorzystuje się go do terapii infekcji górnych dróg oddechowych oraz stanów zapalnych skóry. Olejek ma także właściwości łagodzące, stosuje się go do zwalczania podrażnień skóry, opryszczki, egzemy lub trądziku. Używając olejku bergamotowego na skórę w stanie skoncentrowanym nie należy wystawiać się na ekspozycję promieni słonecznych, które mogą powodować oparzenia wrażliwej skóry. Olejek znajduje główne zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym jako składnik do produkcji wielu marek perfum dla kobiet i mężczyzn, wód kolońskich, mydeł i kosmetyków. Ponadto olejek bergamotowy dodaje się do herbaty Earl Grey, która zyskuje rześki smak. Na co dzień można używać olejek z bergamotki w nawilżaczach powietrza lub kominkach zapachowych, dzięki czemu napełnimy dom rześkim aromatem i ukoimy nerwy. Ekstrakt z bergamotki łączy się dobrze z wieloma innymi olejkami. Najlepiej jednak komponuje się z olejkiem jaśminowym, pomarańczowym, mandarynkowym, z drzewa sandałowego i innymi o zapachu kwiatowym, owocowym i drzewnym. Bergamotka ożywia zapachy ciężkie i stanowi niezastąpiony składnik wielu perfum.
x